IBR en hoe het ook had gekund

Mijn columns gaan vaak over onderwerpen die totaal niets met runderen te maken hebben. Als je maar vaak genoeg zegt en schrijft dat er zich met de runderen niet al te veel problemen voordoen dan krijg je ze op een gegeven moment vanzelf wel. Dat is nu het geval. De NVvA heeft ons een probleem in de schoot geworpen wat het eigenlijk helemaal niet is. België is bezig IBR vrij te worden en heeft hiervoor sinds november artikel 9 status aangevraagd . Dit houdt in dat België vanaf dat moment een hogere gezondheidsstatus heeft dan Nederland. Voor de export van  fok- en gebruiksvee houdt dit nogal wat in.

Quarantaine en onderzoek op IBR, logisch ook. Voor de slachtkoeien die wekelijks naar België gaan zou het geen gevolgen hebben. Die gaan rechtstreeks naar het slachthuis, dus geen vuiltje aan de lucht zou je denken. Wat schets mijn en ieders verbazing. De nVWA komt met de boodschap dat slachtrunderen alleen nog rechtstreeks vanaf het primaire bedrijf ,en niet meer vanaf een verzamelcentrum, naar een slachterij in België mogen. Duitsland heeft al tien jaar deze status en daar gaan al tien jaar lang slachtrunderen heen vanaf een verzamelcentrum. Nu België erbij kwam hebben de juristen nog eens goed naar de betreffende regelgeving gekeken en geconcludeerd dat het niet mag. Je kunt dus ook zeggen dat ze het al tien jaar lang verkeerd gedaan hebben, maar dat vergeef ik ze. Nu wel een probleem natuurlijk.

Na intensief contact met nVWA, EZ ,Belgische voorzitter veehandelsbond en CVO in België is er bereikt dat het verbod tot 1 maart is opgeschort. Voor onze vrienden in België is het geen enkel probleem dat slachtrunderen via een verzamelcentrum in land van herkomst naar een Belgisch slachthuis gaan. Heb daar te horen gekregen dat er ook slachtrunderen uit Luxemburg en Frankrijk via een verzamelcentrum in land van herkomst naar Belgische slachthuizen gaan. Ook  van omringende landen van Duitsland gaan dieren via het verzamelcentrum naar Duitse slachterijen en niemand die daar ook maar enig probleem van maakt.

Er is één land in de hele EU die weer een probleem creëert en dat is …… Nederland lees nVWA. Heb net een nieuw toetsenbord gehaald. De andere heb ik zojuist kapot getypt vanwege de ergernis hierover. Snap werkelijk niet waarom het ons zo moeilijk wordt gemaakt. Besef ook dat ik niet alles kan intypen wat ik denk want we komen de nVWA nog weer tegen. We kunnen echter wel altijd mooi weer spelen maar het houdt een keer op. Om het door te laten lopen hebben we tot 1 maart de tijd om met België en Duitsland op papier overeen te komen dat het voor hen geen probleem is dat slachtrunderen in het land van herkomst via een verzamelcentrum naar België en Duitsland gaan. Dit lijkt geen probleem te worden of het moet zo zijn dat vanuit Nederland aan België en Duitsland geadviseerd wordt om dit niet toe te staan. Nee, zo mag ik niet denken ,dat zal toch niet gebeuren?

Hoe het ook had gekund

Onze CVO Christianne belt met de Belgische CVO Jos en het gesprek gaat als volgt : ”Hé hallo Jos hoe ist daar bij jouw? ”Ja goed Christianne. We zijn goed bezig hier. We zijn IBR vrij aan het worden en het schiet lekker op”. ”Ja dat hoorde ik ook ,fijn voor jullie Jos”. “Zeg Jos vindt jij het goed dat er slachtkoeien via onze verzamelcentrums naar slachthuizen bij jullie gaan.?” Ja natuurlijk Christianne ,waarom niet. Ik kan geen enkel veterinair risico bedenken waarom dit niet zou kunnen Christianne, dus laat ze maar komen”. “Okay Jos, je hebt gelijk, ik kan ook niks bedenken maar er zijn er hier bij ons een paar die er wel een probleem van maken. Die zien alleen maar gevaren en creëren weer problemen die er niet zijn”.” Waarom doen ze dat Christianne”? “Ja ,weet ik eigenlijk niet Jos maar ik zal ze gaan zeggen dat ze hier mee op moeten houden”. “Ik zal ook Vee & Logistiek gaan bellen en hen excuses aanbieden namens de probleemzoekers bij ons”. “Dat doe je goed Christianne want via via weet ik ondertussen hoeveel tijd, geld en negatieve energie zij er onderhand al weer in hebben gestopt”. “Oh ja ,dat brengt me op het volgende Jos. Ze zijn bij Vee & Logistiek bezig met een kwaliteitssysteem genaamd koeplus”. “Leuke naam Christianne. Wat houdt dat allemaal in”? “Nou Jos daar staan allemaal voorwaarden in waar een weidekoe vanaf een verzamelcentrum aan moet voldoen”. ”Oh, moet een weidekoe bij jullie aan voorwaarden voldoen dan Christianne?” Ja Jos die mag niet zomaar overal heen ,die mogen alleen naar speciale vetweiderijbedrijven en deze bedrijven moeten zich ook aan allerlei regels conformeren.

Jullie timmeren het daar goed dicht zo te horen Christianne. Zeg Christianne als er zoveel voorwaarden aan verbonden zijn , zijn er dan wel bedrijven die hier aan mee willen doen? Nou nee Jos maar dat is ook de bedoeling van de probleemzoekers bij de nVWA. Die zien alleen maar gevaren . Aha, zeg Christianne, en hoe zit het dan met die weidekoeien die bij ons van de veemarkt naar Nederland gaan? Ja Jos dat vinden we prima. Oh, en moeten die ook aan allerlei voorwaarden voldoen Christianne? Nee Jos ,die mogen hier overal heen das geen enkel probleem Jos dat weet je toch. Ja maar Christianne waarom doen jullie dan zo krampachtig over jullie eigen koeien? Nou Jos dat vinden we bij de nVWA ook wel weer leuk, zo blijft er ook werk te doen. Ja dat klopt Christianne maar wat vindt je er zelf eigenlijk van? Nou Jos ik verschuil me achter de nVWA en die zeggen dat het aan hun juristen ligt en ze zorgen ervoor dat die niet te vinden zijn. Nou jullie hebben een vreemd systeem daar Christianne.

Wij hier in België proberen zoveel mogelijk handel te creëren en mee te denken op een praktijk gerichte manier. Nu je dit zegt Jos zit ik te denken dat wij hier precies het tegenovergestelde doen. Misschien wordt het tijd dat wij het ook eens anders gaan doen. Zeg Jos zullen wij eens een jaar ruilen, ik in België en jij hier in Nederland? Ga ik over nadenken Christianne. Okay ,bedankt Jos. Zie ik je binnenkort nog een keer Jos dan eten we wat en doen we er een wijntje bij en bespreken we dit. Is goed Christianne ,tot gauw”.

Tuut,tuut,tuuuuuuuuuutt

 

Ik wens iedereen een goed en gezond nieuwjaar,

 

Auke